BISERI JADRANA – 07.09.2020

Dan 1
Beograd – Budva

Sastanak grupe u 20.30h na parkingu. Polazak iz Beograda u 21h. Vožnja prema Crnoj Gori uz usputna zadržavanja prema potrebi i radi graničnih formalnosti.

Dan 2
Budva

Dolazak u Budvu, najposećeniji primorski grad u Crnoj Gori. Smeštaj putnika. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i obilazak centra crnogorskog turizma. Noćenje.

Dan 3 – Dan 7

Boravak u Budvi na bazi noćenja. U toku boravka jednodnevni izleti.

Izlet 1 – Cetinje – Njeguši – Kotor

Cetinje

Polazimo iz vašeg smeštaja i vozimo se ka Lovćenu. Nakon kratke vožnje pravimo foto pauzu iznad Budvanske rivijere. Za oko 45 minuta stižemo na Cetinje, staru prestonicu Crne Gore. Više od 200 godina članovi dinastije Petrović su se borili protiv Turaka za nezavisnost svoje domovine. Kao nagradu za borbu za religiju, kulturu i slobodu, Crna Gora je na Berlinskom kongresu 1878. godine proglašena državom. Od tada se Cetinje veoma brzo razvija. Ovaj mali grad i dalje čuva dokaze svetovne i duhovne vlasti Dinastije Petrović. Prošetaćemo do centra grada. Svaka kuća na glavnom trgu otkriće vam jedan deo istorije Crne Gore

Lovćen

Natavak puta ka Njegoševom mauzoleju. Od Cetinja do Njegoševog mauzoleja vodi asfaltni put u dužini od oko 20 km. Na samom putu pravimo pauzu kod čuvenog izvora “Ivanova korita”. Do samog mauzoleja se ne može doći autobusom, već se kroz planinski masiv prolazi tunelom sa stepeništem. Stepenište čini ukupno 461 stepenik i kada stignete na vrh, nalazićete se na 1.660 m nadmorske visine.

Udahnite duboko i širom otvorite oči. Okrenite se lagano oko svoje ose. Očaraće vas predivan pogled na Bokokotorski zaliv, Skadarsko jezero, visoke planine na severu Crne Gore, kao i deo Albanije. Legenda kaže da je po vedrom i sunčanom danu moguće vieti i obalu Italije.

Njeguši

Nastavak puta ka Kotoru. Krivudavi put vodi ka selu Njeguši, takozvanoj smaragdnoj dolini skrivenoj duboko u krševiti teren Lovćena, kolevku vladika i vladara iz dinastije Petrović, gde pravimo pauzu za užinu ili rodnu kuću dinastiije Petrović. Ovo selo je takođe poznato po tipičnoj crnogorskoj nacionalnoj kuhinji. Pozivamo vas da probate poznati Njeguški sir i pršutu sa domaćim hlebom, kao i domaće vino ili medovaču.

Kotor

Vožnja se nastavlja strmim padinama Lovćena do vidikovca na 900 metara nadmorske visine, odakle se pruža spektakularni pogled na Bokokotorki zaliv, jedan od najlepših zaliva na svetu. Prolazak kroz 25 kotorskih serpentina ka Kotoru. Čuveni Engleski pisac, Lord Gordon Bajron je rekao: „Najlepši kontakt između zemlje i mora dogodio se na Crnogorskom primorju“.

Položaj grada u najlepšem zalivu na Mediteranu i impozantan Stari grad naveli su UNESCO da ovaj grad uvrsti u listu svetske kulturne baštine. Veoma dobro očuvane 4,5 km duge zidine grada, štitile su grad od neprijatelja i gusara, danas predstavljaju izazov za mnogobrojne posetioce, koji žele da dosegnu najvišu tačku grada- tvrđavu San Giovanni. Kada kroz glavnu kapiju – Vrata od mora, zakoračite u Stari grad, stari sat će vam pokazati da ste stigli tačno na vreme da prošetate šarmantnim ulicama i trgovima ovog bogatog grada. Prolazeći pored palata plemićkih porodica, osetićete duh Mletačke kulture i arhitekture. Iznenada će se ispred vas pojaviti katedrala Svetog Trifuna, zaštitnika grada Kotora, i očarati vas svojom jednostavnom lepotom.

Pre povratka u Budvu imaćete dovoljno vremena da sami prošetate gradom i uživate ispijajući kafu na glavom trgu.

Odlazak pešice u Gornji manastir (pešačkom stazom ca. 1km, putem 3km). Mogućnost prevoza linijskim taksijem (ca 2€ po pravcu). Celivanje moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i obilazak kompleksa Gornjeg manastira.

Polazak za Budvu u popodnevnim časovima.

Dan 8
Budva – Dubrovnik – Beograd

Napuštanje smeštaja u ranim jutarnjim časovima i nastavk putovanja ka Dubrovniku. Vožnja ka Dubrovniku uz pauzu radi graničnih formalnosti. Obilazak Dubrovnika (ulazi u cenu aranžmana), grad jedinstvene političke i kulturne istorije, svetski poznate kulturno-spomeničke baštine i lepote.

Obilazak grada: Franjevački manastir sa najstarijom apotekom u Evropi, Dominikanski manastir sa Ticijanovom slikom Marije Magdalene, palata Sponza – bivša carinarnica, knežev dvor, Orlandov stub, pravoslavna crkva, ulice Stradun i Prijeko, gradske zidine sa kulama među kojima je najlepša Minčeta. Slobodno vreme.

Polazak za Beograd.

Dan 9
Beograd

Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima. Kraj aranžmana.

U cenu ulazi:

U cenu ne ulazi:

PREVOZ:

Moderni turistički autobusi ( AC/TV ), ili mini bus.

Raspored sedenja u autobusu je određen redosledom prijave. Ukoliko stranke imaju želju da odaberu sedište, podnose zahtev  i uplaćuju dodatnih 1000 din po sedištu. prilikom prijave za aranžman.

Konektivni transfer odnosi se na polaske van Beograda, koji nisu usputni autobusu na putu ka destinaciji.

ARKA TOURS nastupa u svojstvu posrednika putovanja.