SICILIJA – avionom

                                              9 dana (8 no─çenja) ÔÇô avionom i autobusom                                                

POLAZAK: 9. maj  2020.                                                                              POVRATAK: 17. maj  2020.

Cena putovanja sa ura─Źunatim aerodromskim taksama i

neophodnim troškovima:

                    769 ÔéČ

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan (9.maj 2020.) BEOGRAD – RIM – PALERMO. Sastanak putnika na aerodromu ÔÇťNikola TeslaÔÇŁ u 09.35 sati. Let za Rim (AZ 591) u 11.35 sati. Sletanje na aerodrom u Rimu u 13.10 sati. Let za Palermo (AZ  1795) u 17.40 sati. Sletanje na aerodrom u Palermu u 18.45 sati. Transfer do hotela. Sme┼ítaj u hotel. No─çenje.

2. dan (10.maj 2020.) PALERMO. Doru─Źak. Razgledanje grada. Palermo je glavni grad Sicilije, i vrlo pose─çena destinacija sa brojnim znamenitostima. Neke od najpoznatijih gra─Ĺevina u Palermu su Gradska katedrala, podignuta 1185. godine od strane Valtera Ophamila, a na temeljima starije vizantijske bazilike. On je i sahranjen u kripti crkve. Dana┼ínji oblik dobila je restauracijom koja je na njoj ra─Ĺena tokom XVIII veka, a odlikuje je mno┼ítvo arhitektonskih stilova. Katedrala je ujedno i glavna gradska crkva, i nezaobilazna je atrakcija Palerma. Manastir San Giovanni degli Eremiti, podignut 1132. godine, i odlikuje ga veoma uo─Źljiv arapski stil gradnje. Crkva se sastoji od pet svodova, a pored nje se nalazi vrlo rasko┼ían vrt. crkva La Martorana i Normanska palata. Normanska palata je slu┼żila kao rezidencija normanskih kraljeva, a danas je sedi┼íte regionalnog Parlamenta. Podigao ju je kralj Rod┼żer II 1130. godine, a u njoj se posebno isti─Źe Cappella Palatina. Kapela je dragulj normanske umetnosti, sa predivnim arapskim svodom i vizantijskim mozaikom u nijansama plave i zlatne boje. Katakombe kapucinera su veoma neobi─Źno mesto u Palermu. U katakombama se nalaze tela oko 8 000 sve┼ítenika i poznatih ljudi, mumificiranih od strane kapucinskih fratara. Slobodno vreme. No─çenje.

3. dan  (11.maj 2020.) PALERMO /─ćEFALU – MONREALE/. Doru─Źak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada ili fakultativni izgled za ─ćefalu i Monreale. ─ćefalu je predivno mesto koje ima sve ┼íto treba za dobar odmor, ima ure─Ĺenu i veliku pe┼í─Źanu pla┼żu i mali, veoma atraktivni stari grad, prepun radnjica, kafi─ça, restorana, kao i par kafi─ça i klubova na pla┼żi za kasnije no─çne izlaske. Centar grada je trg oko normanske katedrale Duomo. Iza katedrale, a iznad celog mesta nalazi se veliko brdo koje se zove La Rocca. Postoji staza da bi se popelo na brdo odakle se pru┼ża pogled na ceo grad. Razgledanje grada. Nastavak puta za Monreale, najpoznatija katedrala na Siciliji koja poti─Źe iz XII. veka p.n.e. i koja je vi┼íe puta menjala svoju namenu, u zavisnosti od toga u ─Źije je ruke nakon osvajanja Sicilije zapala. Najvi┼íe odi┼íe normanskim stilom uz prepoznatljivi arapski stil i vizantijske elemente. Razgledanje katedrale. Povratak u hotel. No─çenje.

4. dan (12.maj 2020.) PALERMO – AGRIDJENTO (oko 130 km). Doru─Źak. Nastavak putovanja autobusom za Agri─Ĺento, grad sme┼íten na jugu Sicilije, ─Źuven po anti─Źkim lokalitetima koja spadaju u red najo─Źuvanijih na svetu. Ovi ostaci nalaze se od 1997. godine na UNESCO ÔÇô voj listi svetske ba┼ítine.  Ovde se nalazio anti─Źki gr─Źki grad Akragas, a najpoznatiji njegov deo je Dolina hramova. Nalazi se na ju┼żnoj strani grada i jedan je od najlpe┼íih primera gr─Źke arhitetkure i umetnosti. Ovde su sme┼íteni ostaci sedam anti─Źkih hramova koji poti─Źu iz VI i V veka pre nove ere. Agri─Ĺento je ogromno arheolo┼íko nalazi┼íte na Siciliji, okru┼żeno stablima masline i badema u kome se nalaze anti─Źki gr─Źki hramovi, uklju─Źuju─Źi i Konkordijin hram koji je jedan od dva preostala donekle ─Źitava hrama na Siciliji, i jedan od tri najbolje o─Źuvana gr─Źka hrama uop┼íte. Sme┼ítaj u hotel. No─çenje.

5. dan (13.maj 2020.) AGRIDJENTO – PIAZA ARMERINA – SIRAKUZA (oko 250 km). Doru─Źak. Polazak za Piaca Armerinu, veli─Źanstveni umetni─Źki gradi─ç utkan u srce Sicilije, mo┼że se pohvaliti mno┼ítvom spomenika koji govore o njegovoj slavnoj pro┼ílosti. Za turiste najatraktivnija je Vila Romana del Casale; koja datira iz IV.veka. Ova impozantna carska vila, veli─Źanstveno je ruralno prebivali┼íte, fascinantno, pre svega, zbog svojih o─Źaravaju─çih mozaika, koji se smatraju najlep┼íim i najbolje o─Źuvanim takve vrste. Oni ─Źine zna─Źajan ukras ostacima ove ekstravagantne rezidencije – koja je 1997. godine na UNESCO-vom popisu svetske kulturne ba┼ítine. Danas ─çe posetioci prona─çi mno┼ítvo razli─Źitih delova vile otvorenih za posmatranje: spa kompleks, ulazno dvori┼íte i po─Źasni luk; predvorje i sredi┼ínje, peristilirano dvori┼íte; sobe za poslugu koje uklju─Źuju sobu Piccola Caccia, hodnik Grande Caccia (prostori koji sadr┼że male i velike scene lova) i soba Palestrite; severni glavni stanovi s mozaikom Odiseja i Polifema, soba Amore i Psiche; ju┼żni glavni stanovi s mozaikom mita o Arionu i sobi Erosa i Pana; Triclinium (trpezarija) i trem. Razgledanje vile. Nastavak putovanja za Sirakuzu, grad koji se nalazi na isto─Źnoj obali Sicilije. Nekada je ovaj grad bio vrlo va┼żna gr─Źka kolonija, aktivan u─Źesnik dramati─Źnih zbivanja iz ratova Rimljana i Kartaginjana. Ciceron je zapisao da je Sirakuza jedan od najlep┼íih gradova koje je video. Ovde se rodio ─Źuveni matemati─Źar Arhimed, koji je i sam poginuo pri odbrani grada. Na UNESCO ÔÇô voj listi svetske ba┼ítine nalaze se gr─Źki amfiteatar i ostrvo Orti─Ĺa, koje je za┼íti─çeno bedemima i kamenim blokovima. Sirakuza, je pravi grad za romanti─Źare, sanjare, za ljubitelje istorije, mitova, legendi. Stari deo Sirakuze, poluostrvo Orti─Ĺa izgleda kao da je vreme stalo u ovom gradu. Grandiozna katedrala, arheolo┼íki park Neapolis, ┼íarmantni dvorac, Apolonov hram, fontana Arteuza, gr─Źko pozori┼íte, rimske Latomije, poznata pe─çina ÔÇ×Dionizijevo uvoÔÇť samo su neke od znamenitosti koje ovaj grad ─Źine izuzetnom turisti─Źkom destinacijom. Sme┼ítaj u hotel. No─çenje.

6. dan (14.maj 2020.) SIRAKUZA – KATANIJA – GARDINI NAKSOS (oko 120 km). Doru─Źak. Nastavak putovanja za Kataniju grad koji se nalazi na isto─Źnoj obali Sicilije, i drugi je po veliini grad na ostrvu. Obiluje znamenitostima koje se ne smeju propustiti. Barokno jezgro grada nalazi se na UNESCO ÔÇô voj listi svetske ba┼ítine. Katedrala ( Duomo ) i trg Svete Agate su posebni primeri gradske arhitekture. Trg je izgra─Ĺen posle erupcije vulkana koja je u XVII. veku sravnila Kataniju sa zemljom. Trg je projektovan tako da u slu─Źaju ponovne katastrofe bude dovoljno slobodnog mesta za spasavanje. Na njemu dominira kip Svete Agate, za┼ítitnice grada. Na trgu se nalaze velelepne plemi─çke palate, sme┼ítene oko Fontane dell Elefante. Tu je i vrlo prepoznatljiva Palata Senatorio. Fontana, Vakarinijevo delo, je simbol grada. Njena osnova je slon koji simboli┼íe Kartaginu, obelisk simboli┼íe egipatsku civilizaciju, a krst, palme i globus hri┼í─çanstvo. Zgrada Univerziteta nalazi se na trgu Piazza dell Universita. Gradnju ovog zdanja naru─Źio je Alfonso V Aragonski, a na ovom projektu su radile brojne poznate arhitekte. Collegiata  (dvorska kapela) je tako─Ĺe sagra─Ĺena u okviru obnove grada nakon razaraju─çe erupcije vulkana. Odlikuje je vrlo zanimljiva unutra┼ínja dekoracija, a koju je radio ─Éuzepe ┼áuti. Razgledanje grada. Nastavak puta za Gardini Naksos. Sme┼ítaj u hotel. No─çenje.

7. dan (15.maj 2020.) DJARDINI NAKSOS – TAORMINA – DJARDINI NAKSOS  (oko 30 km). Doru─Źak. Odlazak za Taorminu, gradi─ç koji je nazaobilazan za sve posetioce Sicilije. Gr─Źka kolonija Tauromenium, osnovana s po─Źetka V.veka p.n.e na strmoj litici, 200 metara nadmorske visine. Taormina je bila presti┼żna letnja rezidencija careva, aristokrata i bankara,  U njemu se nalazi o─Źuvani gr─Źko ÔÇô rimski teatar,  podignut u III veku. p.n.e.   a u daljini se pru┼ża veli─Źanstven pogled na vulkan Etnu. Veliko ┼íetali┼íte Korso Umberto, ─Źiji po─Źetak ozna─Źavaju vrata Porta Mesina, a na drugom kraju je Porta Catania, na sredini je trg Duomo sa neverovatnim vidikovcem odakle mo┼że u┼żivati u pogledu na  more i vrhove Etne, kao i pla┼że i brodove na pu─Źini, trg IX Aprile. na kome se nalaze crkva San Giorgio i crkva San Giuseppe,  uske kaldrmisane  popre─Źne ulice sa cvetnim balkonima,  prodavnice, restorani, poslasti─Źarnice, uli─Źni muzi─Źari, ─Źine ovaj grad neodoljivim. Grad se ponosi svojim predivnim pla┼żama, a tokom leta se ovde odr┼żava Me─Ĺunarodni filmski festival. U Taormini se tako─Ĺe odr┼żavaju i druge brojne manifestacije, kao ┼íto su pozori┼íne predstave i koncerti. Razgledanje grada. Slobodno vreme. Povratak u hotel. No─çenje.

8. dan (16.maj 2020.) DJARDINI NAKSOS /ETNA/. Doru─Źak.  Slobono vreme za individualno razgledanje grada ili mogu─çnost a u zavisnosti od vremenskih uslova fakultativni izlet za Etnu. No─çenje.

9. dan (17.maj 2020.) DJARDINI NAKSOS – KATANIJA – RIM – BEOGRAD. Doru─Źak. Transfer na aerodrom u Kataniji. Let za Rim (AZ 1730) u 13.05 sati. Sletanje na aerodrom u Rimu u 14.30 sati. Let za Beograd (AZ  594) u 16.15 sati. Sletanje na aerodrom u Beograd u 17.50 sati.

INFORMACIJE I NAPOMENE ZA PUTOVANJE ÔÇťSICILIJAÔÇŁ:

U CENU ARAN┼ŻMANA JE URA─îUNATO (svi neophodni tro┼íkovi po osobi):  avio i aerodromske takse u Beogradu, Rimu, Palermu i Kataniji (oko 118 ÔéČ na dan objavljivanja programa i koje su podlo┼żne promenama), avionski prevoz na relaciji Beograd ÔÇô Rim-Palermo/Katanija-Rim-Beograd, prevoz autobusom na nazna─Źenoj relaciji, sme┼ítaj u hotelima kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim sobama (no─çenja sa doru─Źkom samouslu┼żivanje), razgledanje gradova prema programu, medjunarodno putno zdravstveno osiguranje, usluge vodi─Źa i tro┼íkovi organizovanja putovanja.

U CENU ARAN┼ŻMANA NIJE URA─îUNATO:  ulaznice za kulturno istorijske objekte, boravi┼íne takse kao i fakultativni izleti.

USLOVI PLA─ćANJA I NA─îIN PLA─ćANJA

Cena putovanja  iskazana  je u evrima a pla─çanje je iskljucivo u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS, na dan uplate.

Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja  i  zaklju─Źivanja ugovora o putovanju upla─çuje se akontacija u iznosu od  30% cene  a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje upla─çuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja.

Kreditima poslovnih banaka: Ceo iznos se mo┼że izmiriti kreditima poslovnih banaka po va┼że─çim propisima. U  tom slu─Źaju Putnik Travel ─çe, prilikom prijavljivanja, izdati profakturu na ukupan iznos koju ─çe putnik predati poslovnoj banci radi odobravanja kredita.

─îekovima gradjana:

– 30 % od ukupne cene putovanja uplacuje se prilikom prijavljivanja i zaklju─Źivanja ugovora o putovanju

– 20 % od ukupne cene putovanja upla─çuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje

– 50 % od ukupne cene putovanja, putnici mogu uplatiti u  6 jednakih mesecnih rata, deponovanjem li─Źnih ─Źekova gra─Ĺana,

  a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje, sa datumima dospe─ça svakog narednog meseca.

FAKULTATIVNI IZLET

– Celodnevni izlet autobusom ÔÇť─ćefalu i MonrealeÔÇŁ. Cena ÔÇô 69 eura. (U cenu je uklju─Źeno: prevoz autobusom na relaciji hotelÔÇô─ćefalu-Monreale-hotel,  usluge vodi─Źa).

Za realizaciju ovog izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih u─Źesnika. (U slu─Źaju manjeg broja prijavljenih putnika izleti bi mogli da budu izvedeni uz korigovanje cene)

VA┼ŻNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE

– Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja.

– Postoji  mogu─çnost sme┼ítaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama uz blagovremeni  upit u poslovnici Putnik Travela.

– Polisa zdravstvenog osiguranja je neophodna u zavisnosti od propisa zemlje krajnje destinacije. Agencija preporu─Źuje putnicima da pre polaska na ovo putovanje pribave polisu me─Ĺunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

OPŠTE NAPOMENE

– Organizator zadr┼żava pravo da, u slu─Źaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i sli─Źno, izmeni cenu putovanja za odgovaraju─çi iznos ili otka┼że putovanje, a najkasnije pet dana pre polaska. Cena putovanja va┼żi od datuma izdavanja programa.                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

– Organizator putovanja nije ovla┼í─çen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu dr┼żavljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim re┼żimom zemlje u koju putuju. Preporu─Źuje se putnicima, dr┼żavljanima Srbije, da se informi┼íu o uslovima ulaska u zemlje u kuju putuju (potrebna nov─Źana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o sme┼ítaju…). Agencija ne snosi odgovornost u slu─Źaju da pograni─Źne vlasti onemogu─çe putniku ulaz na teritoriju zemlje u koju putuju.

– U okviru panoramskog razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Organizatora nisu predvi─Ĺene posete enterijera javnih gradjevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno nazna─Źeno.Treba uzeti u obzir da postoji mogu─çnost da neki od sadr┼żaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled dr┼żavnih ili verskih praznika na odredjenoj destinaciji neki od lokaliteta, tr┼żnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.               

– Mole se putnici da se bri┼żljivo staraju o svom novcu, vrednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi  odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili kra─Ĺu tokom trajanja  putovanja.

– U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator putovanja ima garancije putovanja u visini 300.000.- EUR kojom se za slu─Źaj insolventnosti organizatora putovanja obezbe─Ĺuju tro┼íkovi nu┼żnog sme┼ítaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potra┼żivanja putnika i za slu─Źaj naknade ┼ítete obezbe─Ĺuje naknada ┼ítete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimi─Źnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su odre─Ĺene op┼ítim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj  0086/2019 od 25.01.2019.godine, zaklju─Źenog sa ugovara─Źem osiguranja Nacionalne asocijacije turisti─Źkih agencija PU ÔÇ×YUTAÔÇŁ, Beograd ul. Kondina br. 14, koja se aktivira kod Nacionalne asocijacije turisti─Źkih agencija PU ÔÇťYUTAÔÇŁ, 011 3228 686, 011 3228 687, prijavom na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br. 14 ili na mail: garancijaputovanja@yuta.rs, polisa broj  300060748 od 25.01.2019.godine Akcionarskog dru┼ítva za osiguranje ÔÇ×DDOR Novi sadÔÇŁ.

– Uslovi kori┼í─çenja putovanja navedeni su u Op┼ítim uslovima putovanja Putnik Travela, licenca br. OTP 322/2010 od 18.02.2010., a uskla─Ĺeni su sa Zakonom o turizmu Republike Srbije; mole se svi putnici da ih pa┼żljivo pro─Źitaju pre polaska na putovanje. Putnik Travel smatra da se putnik upoznao sa Op┼ítim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije. 1.decembar  2019.

ARKA TOURS nastupa u svojstvu posrednika putovanja.