ŠVAJCARSKA – AVIONOM

                                                                         6 dana (5 noćenja) – avionom

POLAZAK: 29. april 2021.                                                                              POVRATAK: 4. maj 2021.

Cena putovanja sa uračunatim aerodromskim taksama i

neophodnim troškovima:

                                                                       639 €

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan (29.april 2021.) BEOGRADCIRIH. Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 07.20 sati. Let za Cirih (LH 1413) u 09.20 sati. Sletanje na aerodrom u Cirihu u 11.15 sati. Panoramsko razgledanje grada autobusom najvećeg grada Švajcarske koji je  poznat i kao ekonomsko i kulturno središte države i jedan od glavnih finansijskih i industrijskih gradova Evrope. Svoju prelepu prirodu grad u velikoj meri duguje lokaciji na severozapadnom delu Ciriškog jezera i na izvoru reke Limat. Cirih je takođe poznat i po viševekovnoj tradiciji liberalnog mišljenja i aktivnog intelektualnog života, o čemu svedoči činjenica da su tu živeli mnoge poznate ličnosti iz sveta nauke i umetnosti, kao što su Karl Gustav Jung, Vladimir Lenjin, Džejms Džojs i Tomas Man, a ova tradicija nastavlja se sve do danas. Ovo mesto bilo je naseljeno još u doba praistorije, a u rimskom periodu ovde je postojao grad Turikum, čiji je naziv vekovima modifikovan da bi se došlo do današnjeg naziva za grad – Cirih (Zürich). Na mestu starorimskih ruševina u vreme Karla Velikog formiran je zamak oko kojeg se vremenom obrazovalo sve veće naselje, koje je u 13. veku dobilo gradske zidine. Grad je vremenom sve više jačao, postao vojvodstvo, a zatim se 1351. godine pridružio Švajcarskoj konfederaciji. Prihvatio je švajcarsku politiku neutralnosti, i zbog toga predstavlja grad sa izuzetno mirnom istorijom. Tokom Drugog svetskog rata grad je slučajno bombardovan i to je jedini bitniji istorijski događaj u Cirihu u 20. veku. Posle rata grad je postao važno političko, ekonomsko i kulturno središte Evrope. Cirih se u poslednjih sto godina od alpskog gradića pretvorio u metropolu u kojoj mogu da se čuju svi svetski jezici i osete svi mediteranski mirisi. Gradić na obali jezera Cirih, u kome je Johana Špiri napisala jednu od najlepših dečjih knjiga, “Hajdi”, pretvorio se, od mestašca u podnožju brda Utilberg, u centar istoimenog kantona, finansijsku prestonicu Švajcarske, globalno bankarsko središte, urbanu oblast sa oko dva miliona stanovnika. Razgledanja grada. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Noćenje.

2. dan (30.april 2021.) CIRIH – BERN – MONTRE – ŽENEVA (oko 280 km). Doručak. Nastavak puta ka Bernu – glavni grad Švajcarske izgrađen na grebenu od peščara, okružen sa tri strane rekom Arom, koja teče kroz ovu prelepu alpsku dolinu. Veliki broj mostova povezuje istorijski grad Bern sa novim delom grada, na levoj strani reke. Dobro očuvane kuće i prodavnice iz 17. i 18. veka, sa svojim arkadama u prizemljima i bogato ukrašenim krovovima, odražavaju nekadašnji prosperitet ovog grada. Ovaj šarmantni istorijski deo grada integrisan je u moderni život njegovih stanovnika, što predstavlja još jednu od lepota Berna. Zbog izuzetno dobre geografske lokacije, područje današnjeg Berna bilo je naseljeno još u doba praistorije. Početkom nove ere ovde su se doselili Rimljani i osnovali grad Brenodurum. U kasnijem periodu grad je napušten i novi grad na istom mestu osnovao je 1191. godine Berthold V, nazvavši ga po medvedu (na nemačkom Bär), koga je ovde ubio. Grad je brzo napredovao i već 1353. godine pridružio se novouspostavljenoj Švajcarskoj konfederaciji, i nedugo zatim postao njen najznačajniji grad, a 1848. i prestonica moderne Švajcarske. S obzirom na politiku neutralnosti koja se još od 16. veka sprovodi u Švajcarskoj, poslednji rat koji je ostavio trag na Bernu bila su Napoleonova osvajanja (1798-1815.). Zahvaljujući, između ostalog, i toj politici, Bern je danas važno političko i ekonomsko mesto u Evropi, i mesto je brojnih međunarodnih susreta i samita. Stari grad je sačuvao svoj srednjevekovni karakter. Poseban šarm mu daju arkade iznad trotoara pokrivenog kaldrmom. Ovo je područje gde se nalaze mnoge turističke atrakcije kao što su mostovi, fontane, spomenici, tornjevi i poznata Kula sa satom (Zytglogge). Stari grad je mali, ali toliko bogat znamenitostima da će Vam trebati nekoliko dana da ga u potpunosti obiđete. Razgledanje glavnog grada istoimenog kantona. Nastavak putovanja za Montre. mondenskog mesta jugozapadne Švajcarske, između Alpa i Ženevskog jezera. Panoramsko razgledanje grada duž obale uz koju se nižu najluksuzniji hoteli, internacionalne škole, čuvene klinike. Odlazak do dvorca Šijon koji je inspirisao masu mnogih ruskih pisaca od Tolstoja do Dostojevskog (ulazanica za obilazak dvorca iznosi oko 10 € placanje iskljucivo u Svajcarskim francima). Nastavak putovanja za Ženevu. Smeštaj u hotel koji se nalazi u okolini Ženeve. Noćenje.

3. dan (1.maj 2021.) ŽENEVA. Doručak. Odlazak autobusom do Ženeve, diplomatske prestonice Evrope. Ženeva je jedan od najlepših gradova u Evropi. Ime Ženeva (lat. Genua), prvi put se pominje u tekstovima Julija Cezara, u komentarima o galskim ratovima, a poreklo imena ovog grada identično je s imenom današnje Đenove – ono znači „koleno“ ili „ugao“, asocirajući time na geografsku poziciju grada. Ženeva je danas, posle Ciriha, drugi najveći grad u Švajcarskoj i najveći grad Romandije, dela Švajcarske u kome se govori francuskim jezikom. Ženeva se nalazi u Alpima, ali nije tipičan planinski grad, jer je 90 procenata njene površine potpuno ravno. Kao prelepa oaza, sa svih strana okružena je planinskim vrhovima, jedino brdo je u centru, tu je smešten Stari grad, isprepleten uskim i perfektno pozicioniranim ulicama, tipičnim za švajcarske varošice. Gradsko jezgro formirano je oko Ženevskog jezera, koje je granica između potpuno različitih ambijenata. Staro gradsko jezgro i vijugave uličice pune su građevina bogate istorije, dok u modernom delu grada blistaju savremene poslovne zgrade i stambeni objekti. U središtu glavne pešačke zone postavljene su tramvajske šine, a dalje se nižu kaldrmisane uličice s radnjama koje vode ka brdašcu na kome su smešteni brojni spomenici koji podsećaju na bogatu istoriju.  Šetnja centralnim delom grada do Katedrale Sv.Petra, Reformatorskog zida, impozantnog spomenika velikanima Reforme. Šetnja uz Ženevsko jezero, najveće jezero u Švajcarskoj preko mosta Mon Blan. Obilazak cvetnog sata, spomenika Helveciji, pogled na vodoskok. Vožnja autobusom duž obale do evropskog sedišta UN, kompleksa Palate naroda, Muzeja Crvenog krsta i sedišta brojnih internacionalnih organizacija. – obilazak centra grada pešice, trga Nev, Aleje bastiona, katedrale Sv.Petra i Velike ulice, kongresnog centra i palate Ujedinenih nacija. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan (2.maj 2021.) ŽENEVA – LOZANA – LUGANO (oko 450 km).  Doručak. Odlazak za Lozanu. Prva naselja na mestu Lozane vezuju se za doba praistorije i keltska plemena. Početkom nove ere ovo područje su zaposeli Rimljani i osnovali naselje Lauzodunon, iz koga je izveden današnji naziv grada. Položaj naselja na bregu iznad jezera dao je Lozani povoljne odbrambene mogućnosti, pa je nekadašnje antičko naselje postalo utvrđenje. Tokom sledećih vekova grad je bio prvo u vlasti gradskog episkopa, a potom vladarske kuće Savoja. Godine 1538. Vojvoda Savojski je izgubio Lozanu, i ona je pala pod vlast kantona Bern, što je sve bilo deo taktike da se ojača jugozapadna granica. Tako je i ostalo sve do kraja 18. veka kada je Lozana ponovo stekla nezavisnost nakon invazije Napoleona Bonaparte na Bern. Na kraju, 1803. grad je primljen u članstvo švajcarske konfederacije, kao glavni grad kantona Vaud. Lozana je i središte univerziteta, osnovanog 1537. godine, sa bibliotekom i muzejom. U gradu se nalaze i Umetnički muzej, Muzej Art-brut umetnosti, Olimpijski muzej, tehnička visoka škola, katedrala iz XIII veka, zamak iz XV veka i drugi srednjovekovni spomenici. U Lozani je i sedište vrhovnog suda Švajcarske kao i sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta. Najimpresivnija arhitektonska građevina i atrakcija koja dominira gradom je katedrala. Građena je u gotskom stilu (1175-1275). Osnivanje katedrale naredio je papa Grgur X. Posebno interesantan podatak vezan je za orgulje, koje su prve i jedine u svetu unikatno dizajnirane i ručno rađene u Americi, njihova izrada trajala je deset godina, a investicija je bila vredna  šest miliona dolara. Orgulje su svečano postavljene i dostupne javnosti od decembra 2003. Godine. U poslednjih 150 godina, ceo pojas od Lozane do grada Montreux, (Švajcarska rivijera) postao je stecište pisaca, umetnika, i muzičara, od Šelijevih do Lorda Bajrona. Urbana legenda kaže da je Frankenštajn napisan baš ovde. Ovde su boravili i Ernest Hemingvej, koji je tu provodio zimski odmor u vreme kada je pisao Pokretni praznik, kao i Čarli Čaplin, koji je od sredine 1930-ih živeo u gradu Vevey. Nastavak putovanja za Lugano. Dolazak u Lugano u kasnim poslepodnevnim satima. Smeštaj u hotel koji se nalazi u okolini Lugana. Noćenje.

5. dan (3.maj 2021.) LUGANO – LUCERN (oko 1090 km). Doručak. Razgledanje Lugana grada koji se nalazi u kantonu Ticino, na jezeru Lugano. Već pri samom dolasku u Lugano pažnju će privući minijaturna Švajcarska, ogledni park u kome su na zanimljiv način predstavljeni kantoni i znamenitosti u njima. Prvo što pleni jeste pogled na Lugansko jezero, jedno od najlepših jezera u Švajcarskoj. Šetnjom do centra grada, postaje jasno zašto se Lugano svojim duhom smatra bližim Italiji nego Švajcarskoj, mnogobrojne radnje i cvećem ukrašeni prozori u slikovitim uličicama kao da su preslikani sa obližnjih talijanskih jezera, Koma ili jezera Maggiore. Razgledanje gradske katedrale, čiji zvonik dominira luganskim krajolikom. Ispred Katedrale nalazi se i mala zaravan sa koje se pruža prelep pogled na grad i jezero. Nakon nekoliko minuta šetnje, odlazak na Piazzi della Riforma, glavni gradski trg i središte života u Luganu. Odatle je razgledanje najbolje nastaviti šetnjom uz obalu Luganskog jezera, koju krase brojni parkovi i zelenilo, po kojima je Lugano poznat. Najveći među njima je Parco Civico, jedan od najlepših parkova u celoj Švajcarskoj. Nisu samo parkovi razlog zašto ljubitelji zelenila vole Lugano, prava poslastica za ljubitelje prirode jesu dve planine – Monte Brè i Monte San Salvatore, odakle se pruža prekrasan pogled na Lugano i istoimeno jezero. Razgledanje grada pešice: katedrala Sv Lovre, Piazza Ciochara, Piazza della Reforma,Casino, Palazzo Civico – Villa Cianni, Parco Civico, Museo Cantonale del Arte. Odlazak za Lucern. Iako je prostor Lucerna bio naseljen još u praistoriji, značaj ovog naselja započinje kada su benediktinci u osmom veku podigli manastir kome su dali ime Lucijarija. Po njemu je grad i dobio ime. Status grada Lucern je dobio 1290. godine, da bi već sledeće godina istoimeno vojvodstvo osnovalo Švajcarsku Konfederaciju. Moderni razvoj grada započeo je u devetnaestom veku, i taj trend se nastaio do danas. Smeštaj u hotel koji se nalazi u okolini Lucerna. Noćenje.

6. dan (4.maj 2021.) LUCERNCIRIH – BEOGRAD. Doručak. Sobe treba napustiti do 10 sati. Razgledanje najvecih znamenitosti Lucerna: čuveni Kapelbruke, najstariji pokriveni drveni most u Evropi, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.  Izgrađen je u četrnaestom veku, i danas je najveći simbol grada Lucerna, a ujedno i jedna od najvećih atrakcija u Švajcarskoj. Ukrašen je serijom od 158 trouglasto oblikovanih slika, smeštenih ispod krova mosta. Na njima su prikazani događaji iz istorije grada. Vodeni toranj se nalazi pored Kapela mosta, i leži u vodi. Ovaj osmougaoni toranj od cigala je nekih trideseak godina stariji od mosta, i služio je za odbranu gradskih zidina, ali je imao i funkciju zatvora i sobe za mučenje. Toranj je visok 34 metra. Umirući lav iz Lucerna je jedna od najpoznatijih skulptura na svetu. Posvećen je herojskoj smrti švajcarskih vojnika 1792. godine,  koji su pali braneći Luja XVI za vreme francuske revolucije. Mark Tven ga je opisao kao najtužnije i najdirivljije delo u kamenu. U Lucernu se nalazi nekoliko predivnih trgova. Weinmarkt trg je poznat po tome što je na njemu položena federalna zakletva, i na taj način je stvorena Švajcarska Konfederacija. Popularni za posetioce su i trg Hirschenplatz i trg Kornmarkt idr. Transfer na aerodrom u Cirihu. Let za Beograd (LH 1728) u 17.15 sati. Sletanje u Beograd u 19.00 sati.

INFORMACIJE I NAPOMENE ZA PUTOVANJE “Švajcarska:

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO (svi neophodni troškovi po osobi): avio i aerodromske takse u Beogradu, Cirihu i Minhenu (oko 67 € na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama),  avionski prevoz na relaciji Beograd-Cirih-Beograd, smeštaj u hotelima kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomocnim lezajem na bazi  noćenja sa doručkom (samousluzivanje – izbor vise jela), transferi i razgledanja prema programu putovanja, usluge vodica i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:  međunarodno putno zdravstveno osiguranje, ulaznice za kulturno istorijske objekte, kao i gradske komunalne servisne i poreske takse (oko 3 € po osobi i po noćenju).

USLOVI PLAĆANJA I NAČIN PLAĆANJA

Cena putovanja  iskazana  je u evrima a plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS, na dan uplate.

Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja  i  zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od  30% cene  a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja.

Kreditima poslovnih banaka: Ceo iznos se može izmiriti kreditima poslovnih banaka po važećim propisima. U  tom slučaju AGENCIJA će, prilikom prijavljivanja, izdati profakturu na ukupan iznos koju će putnik predati poslovnoj banci radi odobravanja kredita.

Čekovima gradjana:

– 30 % od ukupne cene putovanja uplacuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju

– 20 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje

– 50 % od ukupne cene putovanja, putnici mogu uplatiti u  6 jednakih mesecnih rata, deponovanjem licnih cekova gradajana, a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje, sa datumima dospeca svakog narednog meseca.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE

– Putnicima koji poseduju crvene, biometrijske pasoše Republike Srbije nije potrebna Šengen viza.  

– Potrebno je najmanje 30 putnika za realizaciju ovog putovanja.

– Putnik Travel zadržava pravo promene rasporeda razgledanja gradova i lokaliteta po danima putovanja

– Postoji  mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama uz blagovremeni  upit u poslovnici Putnik Travela. Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 230

   evra za sve vreme boravka.

– Polisa zdravstvenog osiguranja je neophodna u zavisnosti od propisa zemlje krajnje destinacije. Agencija preporučuje putnicima da pre polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

OPŠTE NAPOMENE

 – Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije pet dana pre polaska. Cena putovanja važi od datuma izdavanja programa.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

– Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima, državljanima Srbije, da se informišu o uslovima ulaska u zemlje u kuju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…). Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju zemlje u koju putuju.

– U okviru panoramskog razgledanja gradova navedenih u programima putovanja Organizatora nisu predviđene posete enterijera javnih gradjevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.Treba uzeti u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na odredjenoj destinaciji neki od lokaliteta, tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.               

– Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrednim stvarima i prtljagu. Organizator putovanja ne snosi  odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili krađu tokom trajanja  putovanja.

– U skladu sa odredbama Zakona o turizmu Organizator putovanja ima garancije putovanja u visini 250.000.- EUR kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj  0086/2020 od .10.01.2020.godine, zaključenog sa ugovaračem osiguranja Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU „YUTA”, Beograd ul. Kondina br. 14, koja se aktivira kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU “YUTA”, 011 3228 686, 011 3228 687, prijavom na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br. 14 ili na mail: garancijaputovanja@yuta.rs, polisa broj  300068220 od 01.01.2020.godine Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi sad”.

– Uslovi korišćenja putovanja navedeni su u Opštim uslovima putovanja organizatora, licenca br. OTP 284/2020 od 05.02.2020., a usklađeni su sa Zakonom o turizmu Republike Srbije; mole se svi putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje. Putnik Travel smatra da se putnik upoznao sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

ARKA TOURS nastupa u svojstvu posrednika putovanja.